Torockó,ahol kétszer kel fel a nap 2018-06-14T14:07:03+00:00

A hely,ahol kétszerkel fel a nap

TOROCKÓ
2018.07.27-2018.07.29
3nap 2 éjszaka
Torockó, ahol kétszer kel fel a nap…
Útvonal: Makó -Földeák- Hódmezővásárhely

Szállás:2-3 ágyas szobákban
Ellátás: félpanzió
FONTOS! Szálláshelyeink, vendégházakban és kisebb panziókban lesznek. Torockó vendéglátására a falusi turizmus jellemző.
Látni fogjuk, hogy a főtér fehérre meszelt házai egy másik világba repítenek minket, nem hiába nyerte el 1999-ben az Europa -Nostra díjat
Program leírás:
1Nap.
Indulás Makóról 7:00kor
Lesz lehetőségünk megtekinteni a Vajdahunyad Várat.

A Hunyadiak dicsősége, a „várak királya”
Vajdahunyad vára Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, a régió leghíresebb turisztikai látványossága. A lenyűgöző gótikus várkastély, egyik legnagyobb magyar regényírónk, Mikszáth Kálmán szavaival élve a “várak királya”. A Vajdahunyad csúnya, ipari városa fölé emelkedő dombon büszkén trónoló sasfészek hat évszázad történelmének emlékét őrzi és hirdeti, nemcsak a Hunyadiakét, hanem erdélyi fejedelmek és hányatott sorsú családokét is. Ez a vár szolgált mintául a sokak számára ismert, az 1896-os millenniumi ünnepségek részeként a Városligetben épült Vajdahunyadvár megmintázására.
A vár látogatása során helyi,magyar idegenvezetőnk lesz segítségünkre.
Utunkat tovább folytatva kb 16:00-17:00 megérkezünk Torockóra. Szállások elfoglalása után közös vacsora 19:00-kor, majd szabad program.
Lesz lehetőségünk a helyiekkel együtt kikapcsolódni, utazásszervezőnk igény szerint megmutatja,hol tudunk,hamisítatlan erdélyi pálinkát venni,fogyasztani. 

2.Nap
Napunkat egy hamisítatlan székely reggelivel kezdjük: 8:00-9:00
9:30: Indulás a Tordai sóbányába.
A sóbánya napjainkban gyógyhely. A benti hőmérséklet 10-12 Celsius fok, így érdemes melegen öltözni az ide látogatáskor. A sóbányában kisebb templom, teke és golfpálya, biliárdasztalok és egy kiváló akusztikájú amfiteátrum is helyet kapott. A bánya levegőjének magas páratartalma és egyenletes hőfoka asztmások, allergiások gyógyulását segíti elő. A szabadidős tevékenységek nem merülnek ki a fentebb említettekben, műgyepes, valamint egy itt valószerűtlennek tűnő óriáskerék és félóránként induló csónaktúra is rendelkezésre áll.
A földalatti tavat a harang alakú Terézia-bányában találjuk, mely az egyik legemlékezetesebb csarnok, a megfagyott vízesésnek tűnő, mennyezetről „lefolyó” sókristályok zuhatagával. A barlang régi kamráiban nyaranta fürdésre is lehetőség nyílik. Ha csak gyönyörködni szeretnénk a természet alkotó erejében, megtehetjük azt a Rudolf tárna észak-nyugati oldalán látható óriási só cseppkövek lenyűgöző formáin. A furcsa alakzatok akár három méteresre is meg tudnak nőni, aztán a földre zuhannak saját súlyuktól fogva.

Ezt követően,megcsodáljuk a Tordán méltán híres hasadékot.
Érkezés a szállásra kora délután. Ezt követően szabad program a faluban.
Fakultatív programok:
*Aki kedvet érez,megmászhatja a csodálatos székelykövet. ( jól látható turista jelzések,de minden információt és segítséget megadunk )
*Vízimalom
*Néprajzi múzeum
3.Nap
Reggeli után,hagyunk időt szuvenír vásárlásra,és arra hogy mindenki kényelmesen összepakoljon.
Indulás:12:00-13:00
Hazafelé,megállunk Déva váránál.
A népszerű népballada szerint Kőműves Kelemen, az elégetett felesége hamvaival erősíti meg a falat kötő meszet, hogy a várat a 12 kőműves mester felépíthesse. A ma természetvédelmi területen csodás panorámát nyújtó hegyormon drámai módon uralja a vidéket Déva vára. A kopár hegyoldalban egy Hollywood stílusú hatalmas DEVA felirat mutatja, hogy jó helyen járunk.
A meredek hegyen magasodó, kiterjedt területen fekvő romokhoz gyalog is felmászhatunk, a sétálóutca végén lévő parkból indul a szerpentin gyalogút, de választhatjuk a hegy túlsó oldaláról induló modern felvonót is. A hegyormon magasodó romok jelenleg a vármagot jelentő palotából, a déli szakaszt védő hengeres toronyból (Bethlen-bástya), valamint a robbanás okozta törmelékektől megtakarított falmaradványokból állnak. Mondani sem kell, hogy a romoktól fantasztikus kilátás nyílik a városra, a Maros völgyére

Részvételi díj:
47.100 Ft/fő- Törzsutas ár
53.450 Ft/fő-
Az ár tartalmazza:
*Szállást félpanziós ellátással
*Autóbusz díját
*Belépőket
*Idegenvezetést a várban
Az út indulásának minimális létszáma 25 fő. Maximális létszám:35 fő

FOGLALÁS